Hagelwit en prachtig: De zilverreiger

Sinds een paar jaar zien we regelmatig een nieuwe reigersoort in de Broekpolder en de Vlietlanden. Het is de zilverreiger. Het is een prachtige vogel om te zien. Hij is hagelwit en ietsje groter dan de blauwe reiger. De soort die bij ons te zien is de grote zilverreiger.

Afbeelding

Zilverreigers zijn een steeds vertrouwder beeld. Ieder jaar worden er meer geteld. Het worden er over Nederland gezien zoveel dat hij de blauwe reiger inmiddels naar de kroon steekt. Verspreid door het hele land zijn de opvallende, witte reigers te zien. Nederland wordt een populair overwinteringsgebied voor deze reigers. Er overwinteren tegenwoordig 2300 tot 2800 exemplaren.

De grootste kolonie in Nederland zit in de Oostvaardersplassen. Van daaruit zwermen ze uit.

Op Tiengemeten, hier niet zo ver uit de buurt, is afgelopen jaar een recordaantal grote zilverreigers geteld. In oktober telde boswachter daar op een dag 120 vogels. Hij komt daar zelfs bijna twee keer zo vaak voor als de blauwe reiger.

De zilverreiger leeft van vis, kikkers, kleine zoogdieren en soms ook reptielen en vogels. Hij foerageert meestal in ondiep water, maar ook op het land. Zijn jachttechniek is eenvoudig: langdurig roerloos staan tot een prooidier in de buurt komt, of heel rustig wadend zijn prooi achtervolgen. Eenmaal dichtbij, spietst hij zijn prooi aan zijn dolkvormige snavel.

De grote zilverreiger nestelt in bomen, net als de blauwe reiger. Vaak in kolonies met andere in kolonies broedende watervogels.

De grote zilverreiger komt op alle continenten – behalve Antarctica – voor. In Europa is de soort vooral talrijk in het Middellandse Zeegebied en de landen rond de Zwarte Zee. Veruit de meeste grote zilverreigers broeden in Oekraïne, gevolgd door Hongarije, Oostenrijk en Roemenië. Maar nu wordt hij buiten de broedtijd in Nederland en België ook steeds vaker waargenomen.

Deze reiger houdt van moerasgebieden, plassen, rietland en weilanden. De Broekpolder en de Vlietlanden zijn dus een uitstekend biotoop voor deze reigersoort. De verwachting is dan ook dat we ze in de toekomst steeds meer zullen zien.

Ze overwinteren ook in Nederland. Alleen als het erg koud wordt en hard vriest, trekken ze naar Zuid- en Oost-Europa.

Ik heb hier nog niet veel foto’s kunnen maken van deze prachtige reigersoort. De foto in het weidegebied is hier gemaakt, de twee andere foto’s heb ik gemaakt in Costa Rica waar je deze soort heel vaak ziet.

Ik hoop van harte dat de grote zilverreiger ook in ons natuurgebied zich gaat vestigen.

Afbeelding

Afbeelding

Plaats een reactie