Op bezoek bij Bep en Bruna

Zaterdagmorgen 12 uur. We gaan van het pad af. Niet teveel lawaai maken. Niet in de poep trappen die hier overal ligt. Drassige grond. Dan komt er een open stuk met droog gras. De gids wijst. Twee kleine bruine hoopjes in het hoge gras. We hebben ze gevonden.

bepbruna3

We zijn met een groep gidsen en schippers van de fluisterboot, aangevuld met andere belangstellenden op safari in de Broekpolder. Een aantal maanden geleden is hier een kudde Schotse Hooglanders uitgezet. En nu zijn er twee jongen geboren. Een mooie gelegenheid om eens te gaan kijken.

En na een uur vinden we ze. Eerst zijn we een paar volwassen dieren, dan de net geboren kalfjes Bep en Bruna, nu ruim een week oud. Eén van de volwassen koeien loopt vlak in de buurt. Dit is eigenlijk een crèche, een “koeiencrèche”. De kalfjes liggen tegen elkaar aan, één van de koeien bewaakt ze.

Dat merk je ook, zodra wij volgens haar wat te dicht in de buurt van de jongen komen, gaat ze er ook naar toe, nauwlettend toekijkend of wij geen kwaad in de zin hebben. De “crècheleidster” hoeft niet de moeder te zijn. De volwassen koeien wisselen elkaar af, zodat ook de moeder voldoende tijd krijgt om te grazen. De kalfjes worden nu bewaakt door Beatrix, een twee jaar oude koe, geboren op Koninginnedag, vandaar haar naam.

Schotse Hooglanders kunnen zo’n 15 jaar oud worden. In die tijd kan een koe wel 10 tot 15 kalveren ter wereld brengen. Ze zijn geschikt om in natuurgebieden te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.

Ze zijn hier uitgezet door de stichting Free Nature, die landelijk meerdere kuddes beheert. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen. In de Broekpolder doen ze zich onder andere tegoed aan jonge berenklauwscheuten, net als de schapen. Hun lange haar maakt dat ze ook in de wintermaanden buiten kunnen blijven.Maar in de winter ‘schillen’ ze ook bomen. De geschilde bomen sterven langzaam af en bieden in die tijd een goede schuilplaats voor insecten, waar vogels als spechten weer profijt van hebben.

Schotse Hooglanders trekken in familiegroepen rond. De oudere dieren zijn bijzonder waardevol, want zij leren de jonge dieren veel over het gebied.De leiding van de kudde is in handen van een oude koe. Zij leidt de kudde naar de beste plekken in het gebied.

bepbruna2

bepbruna1

bepbruna4

Bekijk hieronder de video nog! En als je zelf gaat kijken, blijf dan op 25 meter afstand om de dieren niet te verstoren. Op safari in je eigen achtertuin, prachtig toch!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s